Pridružio se: Aug 19, 2004 Poruka: 16543 Mjesto: tamo gdje ljubav pocinje
Uneseno: po avg 14, 2006 7:58 am Naslov: dado1605 - RECEPTI - ne za apoteku nego za kuhinju
eto mozda ce se neko i zapitati kako sad musko pa zna i sporet ukljuciti ali eto nemate se sta cuditi ja sam jedan od onih koji pokusava u sva podrucja da malkice virne i pogleda sta mu lezi na ruci , uglavnom iz zabave i radoznalosti a ako mi se svidi podrucje onda znam i ostati i produbiti i prosiriti znanje i svoje misljenje o temi dati iako nisam kuhanje doktorirao ali smatram da svaki covjek treba da ima svoje misljenje o svemu i da smije da ga otvoreno kaze naravno na kulturan nacin.
u ovoj temi cu ubacivati recepte koji su mi se svidili i koje sam probao uglavnom ili degustirao da bolje kazem a vi ko ima zelje moze da ih proba ili kaze kako on ili ona to isto ili drugacije radi i naravno ako se moj recept razlikuje od vaseg da napise svoj.
zelim jos da napomenem da tema nema nikakve veze sa religijom pa bi zamolio sve koji budu ovde citali i davali komentare da znaju unapred da ce biti i bosanske sarme i srpskih ormasica ili makedonskih strudli da ime kolaca ili jela za mene nije vazno nego samo ukus i da ne zelim da se od svake teme dodje do religije i politike
ovo je znaci iskljucivo tema o receptima ukusima probanju recepata itd
politika i religija ovde nemaju mjesta
eto ubrzo dolaze i prvi recepti
pozdrav za sve i citamo se
dd _________________
ljubav nikada ne umire - sve pokriva - sve vjeruje - svemu se nada - sve podnosi - vjeruj u ljubav....
Pridružio se: Mar 16, 2004 Poruka: 223 Mjesto: Bosnia&Herzegovina
Uneseno: po avg 14, 2006 8:08 am Naslov:
.. a prvi recept ću ja napisati ..
Bosanske lazanje
Potrebno je:
400 gr buranije
400 gr graska
400 gr sampinjona
250 gr sira edamer
1 glavica luka
4 kasike paradajz sosa
1 kasika ljutog kecepa
1 kasika vegete
40 gr maslaca
1 kasika aleve paprike
12 kora za pitu
ulje, origano biber i so.
Priprema: Isjeckati crni luk i sampinjone na sitnno i staviti da se proprzi na zagrijanom ulju, dodati, buraniju i grasak, i to dobro izmjesati( buranija i grasak moraju biti napola kuhani) dodati origano, so biber vegetu i ostaviti da se dinsta nekih 15 minuta (po potrebi dodavati malo vode). u drugoj posudi na blagoj vatri rastopiti maslav dodati paradajz sos, kecap i alevu papriku zatim dodati vode u mjeri da ne bude ni puno rijedan a ni gust, ostaviti da se kuha nekih 5 minuta. Onda istresti sos u povrce i izmjesati tako da se sjedini masa. Tepsiju pouljite i redajte 2 reda kora (koje ce te lagano pouljiti) red povrca, i sve tako dok ne nestane, uglavnom zadnje je povrce, ne koje ce te izherendati sir edamer i posuti odozgo preko povrca, uvacite u ugrijanu rernu na 220 stepeni nekih 25-30 minuta. sluziti toplo uz salatu po zelji.
Uneseno: po avg 14, 2006 9:33 am Naslov:
mislim da ste se svi cesto pitali kako je kad odete u cevapdzinicu pa pojedete cevape ukus puno drugaciji nego kad to sami pokusate nekako da napravite , mozda ste i pokusavali pa vam nije uspjelo.
tako sam ja rijesio da probam kod moga cevapdzije da doznam recept ali eto kaze da je to profesionalna tajna pa smo onda nakon duzih pregovora par piva koji stok pa malo konjaka i vina nasli zajednicki jezik i ja nekako dobi i taj recept.
mali je problem bio kasnije to sve procitati jer je i meni drhtala malkice ruka ali eto nadam se da nisam pogrijesio nigdje u procentima ali probajte pa mi javite
1) ĆEVAPI
1- 1kg junetine + 20 % loja
2 - so 2%
3- soda bikarbona 0,8-1%
4- biber po ukusu
5- bijeli luk 0,6-0,8%
6- mineralna voda 0,5dcl
Junetina i loj skupa isjeci na kockice kao za gulas. Nasoliti sa 2% soli I ostaviti u frizider 48 sati da odstoji.
Nakon 48 sati nasoljeno meso izmijesati sa sodom biberom i lukom pa samljeti na sitnu sajbu( 4,5 mm) dva puta.
Nakon mljevenja dodati 0,5 dcl mineralne vode i dobro izmijesati masu.
Ostaviti u frizider dok se masa ne stegne da bude elasticna za oblikovanje.
Oblikovati cevape i peci. _________________
ljubav nikada ne umire - sve pokriva - sve vjeruje - svemu se nada - sve podnosi - vjeruj u ljubav....
Uneseno: po avg 14, 2006 9:36 am Naslov:
zamolio bi vas samo da ovde ubacujete recepte koje ste sami oprobali a ne onako djuture iskopirano od nekoga bez probanja - znaci samo oprobane recepte tako da mozete na eventualna pitanja i odgovoriti
i druge i posavjetovati a naravno i svoje misljenje o svakom kolacu mozete dati _________________
Uneseno: ut avg 15, 2006 10:35 am Naslov:
znate li koji je najjednostavniji recept za mene na svijetu - OBLATINE -
ali ima i tu varijacija pa da vas sad cujem posteno ko zna a ko ne zna sta su to oblatine jer recept stane u jednu recenicu ali ih ima raznih hehehe
pa da vas cujem _________________
Uneseno: sr avg 16, 2006 2:27 am Naslov:
hogar ::
Znam sta su OBLANDE ali za OBLATINE nisam do sad cuo.
to ti je jedno te isto - nego znas li kako se prave?? hehehe _________________
Pridružio se: May 20, 2004 Poruka: 3600 Mjesto: Svajcarska
Uneseno: sr avg 16, 2006 2:55 am Naslov:
Sam ih nisam nikada pravio ali to otprilike ide ovako:
Potrebno:
2 oblande
1/2 l mlijeka
250 g margarina
250 g šećera
3 štangle čokolade
300 g keksa (Pettit beure)
250 g suhog grožđa
250 g sjeckanih oraha
Priprema:
Skuvati mlijeko, dodati margarin, šećer i čokoladu (još dok je mlijeko vruće), pa ujediniti masu. Kada se ova masa zgusne dodati joj izlomljen keks, suho grožđe i sjeckane orahe. Sve ovo malo prokuhati. Kada se masa ohladila premazati je preko jedne oblande, a drugom preklopiti.
P.S.
Nemojte se ukapati! _________________ Kad suze govore, istina razvaljuje...
Pridružio se: Apr 14, 2004 Poruka: 1791 Mjesto: helsingborg
Uneseno: sr avg 16, 2006 3:00 am Naslov:
OBLATNE
2 cokolade za kuhanje
2 margarina
4 jaja
1 fildzan ulja
1,5 kesica kokosovog brasna
secer po zelji
Umutiti jaja i u nih dodati ulje i secer.U jednu serpu istopiti cokoladu a u drugu margarin istopiti na blagoj vatri pa u jega dodati smjesu od jaja,ulja i seceta (ne skidati sa blage vatre).mjesati nekih 2-3 minuta a zatim u to dodati cokoladu i pricekati da prokuha.ali mjesati da ne zagori i da se smjesa ujednaci.kad prokuha skinuti sa vatre i dodati kokosovo brasno.promjesati i samo malo vratiti ponovo na vatru.ohladiti to na sobnoj temperaturi oko 15 minuta i mazati kore. _________________ Voli me srcem,Obraduj me osmjehom,Kupi me paznjom,Miluj me pogledom
Volim te gagani!
Tvoje oke plave kao more.Dusa mala cista kao suza.Prsti crvici a noge kolacici.Pa zar postoji ista ljepse i milije od tebe.Moj mali dijamanticu
Voli te mama!
Uneseno: sr avg 16, 2006 3:06 am Naslov:
hahahahaha
hogar - necemo se ukapati jer ostaju plikovi poslije
principesa - pa to ispade pravi recept hehehehehe
znate kako ja to radim
- 1litra mlijeka
- 1 litra secera
kuhaj na tihoj vatri (3-4sat) dok se nestvrdne filuj i gotovo
zato i kazem da je recept u jednoj recenici a sigurno da ima varijacija da se stavljaju ljesnici ili puter ili jos nesto ali meni najvise smeka kad je samo secer i mlijeko
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm _________________
Mmmmmm, svaka cast ostalim oblatnama ali ove zadnje su najbolje.
Samo sto ih ja nikad ne pravim, samo ih volim jesti
Dado, ja ovdje samo pricam a nista ne stavljam. Obecavam da cu kad dodjem kuci staviti neki recept. Eto bas sam u ponedeljak pravila jedan novi kolac, super je. A imam i kolac od mrkve, lagan za napraviti, jos laksi za pojesti _________________ Buducnost je zapisana u sadasnjosti.
Svime sto danas cinimo odredujemo ono sto nas ceka sutra.
Uneseno: sr avg 16, 2006 5:42 am Naslov:
breskvica ::
Mmmmmm, svaka cast ostalim oblatnama ali ove zadnje su najbolje.
Samo sto ih ja nikad ne pravim, samo ih volim jesti
Dado, ja ovdje samo pricam a nista ne stavljam. Obecavam da cu kad dodjem kuci staviti neki recept. Eto bas sam u ponedeljak pravila jedan novi kolac, super je. A imam i kolac od mrkve, lagan za napraviti, jos laksi za pojesti
super ako si ga probala i svidio ti se onda cim dodjes stavljaj recept ali naravno ako neko ima pitanja po tom receptu duzna si i da odgovoris hehehehehehe
znaci nezelim ovu temu da postavim ovde kao - iskopiraj sto vise sa interneta jer to nije interesantno
nego bas kako breskvica rece - probala pa joj se svidio - a onda mozda neko i proba po njenom receptu pa bude imao i pitanja na koje ce vam svako za svoj recept i pomoci - siguran sam
Uneseno: sr avg 16, 2006 10:59 am Naslov:
ima li kakvih recepata...
dado sta si danas kuhao...
brzo recept na sunce _________________ Voli me srcem,Obraduj me osmjehom,Kupi me paznjom,Miluj me pogledom
Volim te gagani!
Tvoje oke plave kao more.Dusa mala cista kao suza.Prsti crvici a noge kolacici.Pa zar postoji ista ljepse i milije od tebe.Moj mali dijamanticu
Voli te mama!
Evo jedan recept koji sam prije par sedmica nasla u novina kad sam bila u Bosni a prije par dana pravila. Znaci isproban
Kocke s bananama Biskvit:
6 jaja,
100 g secera,
3 kasike vode,
50 g brasna,
15 g kakaa,
pola kesice praska za pecivo.
Krema: 300 ml mlijeka, 35 g, 50 g secera, 100 g cokolade za kuhanje, 40 g maslaca.
Za ukrasavanje: 4 banane, 2 kesice slag pjene, 250 ml mlijeka.
Priprema: Jaja i secer pjenasto izmjesajte, dodajte vodu, brasno pomijesano s praskom za pecivo i kakaom te lagano promijesajte. Smjesu izlijte u namascen i pobrasnjen lim (vel. 21 x 35 cm) i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C 30 minuta.
Brasno i secer pomijesajte s malo mlijeka i ukuhajte u ostatak kipuceg mlijeka u kojem ste vec rastopili cokoladu. Kuhajte nekoliko minuta uz mijesanje, a zatim gustu smjesu ohladite uz povremeno mijesanje. U hladnu kremu dodajte o izradeni maslac i dobro izmijesajte.
Na ohladeni biskvit stavite kremu, rasporedite banane narezane na kolutice (banane obavezno nakapajte limunovim sokom da ne potamne)
i premazite slag pjenom pripremljenom prema uputstvu na vrecici.
Dobro rashladeni kolac prije posluzivanja narezite na kocke. _________________ Buducnost je zapisana u sadasnjosti.
Svime sto danas cinimo odredujemo ono sto nas ceka sutra.
Sati su u GMT - 4 sata Idi na stranicu 1, 2, 3 ... 18, 19, 20Dalje
Strana 1 od 20
Ne možete dodavati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete mijenjati svoje poruke u ovom forumu Ne možete brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možete glasati u ovom forumu