Dobro Dosli Irmin.com
      Registruj Se Home  |  Topici  |  Downloads  |  Vaš Account  |  Forum  |  Radio Stanice  |  Pošalji Tekst  |  Objavljeno  

  Glavni Menu
New Page 1 · Set As HomePage
Home

Ne Ljuti Se Covjece
RealInvaders
Flash Igrice
HangMan
Horoskop
Chat

Forums
GuestBook
Privatne Poruke
Preporucite Nas
Mali Oglasi

Pošalji Pricu
Price - Poemi - Ljubav
Dosad Publicirano
Ljubavne Staze
Ljubav & Snovi 
Tamo Gdje Ljubav Pocinje
Placem Bez Suza


Magazini & Novine
Radio & TV links
Bosanske Stranice
Radio Stanice


Vaš Account
Registrujte Se
Zaboravljena Pass

Downloads
WallPapers
Irmin Script v2.0

Top 10
Web Links
Pitanja/Odgovori
Contact Me

Statistike
Lista Clanova

MP3 Shop
Partneri Sitea
  Radio Stanice
RADIO UZIVO

· Radio Big 1
· Radio Big 2
· Radio Naxi
· Radio Bobar
· Radio Mutnik
· Radio Brcko
· Radio Merak
· Radio Antena
· Radio Dukat
· Radio Kljuc
· Radio Beotel

· Ostale Radio Stanice


  Ko je Online ?
Login Ovdje:

Nickname:
Password:

Members List Clanstvo:
Zadnji Clan: bihcafe
Svega Clanova: 49566

Trenutno Online:
Gosta: 65
Clanova: 0
Svega: 65


Vi niste registrovani. Mozete se registrovati ako kliknete ovdje

  BiH Stampa/TV
štampa

  Dnevni Avaz
  Oslobodjenje
  BH Dani
  Sabah
  Ljiljan
  Bosankse Novine

Dnevne Vijesti
RTV BiH - Dnevnik
Hayat Dnevnik

Dnevnik BH Radija 1

NAKON DUGO DUGO VREMENA - 62

(1285 svega rijeci u ovom textu)
(1290 Puta Citano)   Za Printanje
NAKON DUGO DUGO VREMENA

NAKON DUGO DUGO VREMENA

 

 

Posao sa rukavicama je tako dobro krenuo da nismo mogli prodati toliko koliko smo mogli proizvesti. Povremeno je bilo problema sa mašinom za šivanje jer su trebale specijalne igle za kožu a tako su brzo pucale da nije bilo normalno. Ubrzo nam se pojavio još jedan problem. Pola firmi morali smo cekati za placanje jer nisu imali dovoljno para pa smo vec polako pošli i selekciju praviti kome cemo prodavati a kome ne. Neke smo firme stavljali na našu internu crnu listu.  Nismo im više htjeli prodavati dok neizmire stare racune.

 

Oni malo pošteniji su nudili kompenzaciju to jest placanje u robi. To bi bilo tek interesantno bilo za nas kada bi pravili vlastitu kucu. Da sam dobio sve pristanke za izgradnju dosada bi vec sigurno bilo dvorište puno gradjevinskog materijala.

 

Dolazeci vikend smo odlucili da sve ostavimo i idemo negdje da se odmorimo. Palo nam je napamet da na Bardaci nismo odavno bili. To je bilo jedno malo jezerce koje smo cesto posjecivali dok smo se Alma i ja zabavljali. Išli smo skupa sa Indirom i njenim momkom i tu se kupali po citav dan. Jedan motel je bio tu kraj jezerceta dosta hladovine i zelenila , ma izmišljeno mjesto. Ovo je bilo uopšte prvi puta da tamo odemo odkada smo se uzeli.

 

Ja nisam bio neki plivac ali kad sam peraja oblacio onda nisam imao nikakvih problema. Naravno bez peraja mislim da bi i kamen plivao bolje nego ja. To je jednostavno bio strah od vode još od malena. Jednom sam se na moru pošao daviti kao petogodišnjak i odonda nisam nikada više bio slobodan u vodi. To je jednostavno bila kocnica za plivati nauciti.

 

Nego kad sam vec poceo onda da vam i to onda ispricam. Operisao sam krajnike i ljekari su rekli mojim roditeljima da moram piti slanu vodu. Pokušali su oni da me natjeraju ali taj grozni ukus još i danas pamtim. Ako hocete da probate naspite sebi casu vode pa posolite i probajte piti , znacete onda o cemu govorim.

 

Roditelji su me tjerali da pijem slanu vodu ali sam se ja uvijek otimao. Naspe mi otac casu i dok on izadje ja prospem. To su primjetili kad se cvijece pošlo sušiti pa me nisu onda ostavljali samog dok neprogutam. Ma bilo je tu i placa i suza , naravno ja se baš puno i nesjecam ali barem po njihovoj prici trebalo je muke i truda.

Nekako poslije operacije smo ubrzo i na more otišli. Ja sam imao svoj okrugli šlauf oko pasa i tako sam se igrao pored oca u vodi. Polako smo zašli u dublju vodu gdje više nisam mogao nogama dodirnuti dno. Naravno za jednog petogodišnjaka dok je za mog oca bila malo viša od pojasa. Pružio sam ruku da nešto dohvatim i gornji dio tijela se nageo napred.

 

 Naravno lice mi je poletilo na dole ispod vode a noge su ostale gore tako da sam jednostavno skliznuo iz šlaufa. To je u stvari i jedino što se stvarno sjecam. Odjednom je sve postalo gluho i hladno oko moje glave. Mjehurici su bili na sve strane a slana voda me je pekla po ocima i plucima. To je ono što nikada necu zaboraviti citav život. To je ono jedino sto se i sada sjecam. Htio sam da dišem ali nije išlo to je bilo strašno.

 

Majka je zavikala da nema djeteta nigdje i tog se vriska još uvijek sjecam , ali otac me vec bio uhvatio za nogu. Tada sam se napio toliko slane vode da mi je baš za citav život dosta. Od tada sam se uvijek bojao duboke vode i baš zato nikada nisam naucio dobro plivati.

 

Došli smo na Bardacu i smjestili se. Našli smo mjesto odmah pored vode na travi u sjenci ohromnog hrasta. Za Daniela je bilo super da neizgori a i mi nismo težili da budemo citav dan na suncu. Došli smo poprilicno rano pa je voda još bila hladna. Kada smo prvi puta ušli Almu je u dubokoj vodi uhvatio grc i pošla je da se davi. Opet duboka voda , opet vrisak opet neko ko se davi. Sreca da sam imao peraja na sebi i bio samo par metara udaljen od nje.

 

Uspio sam nekako oboje da nas održim iznad vode i da doplivamo do obale. Kada smo izašli onda sam se baš prepao. Da nisam imao peraja potonuli bi obadvoje kao kamen sigurno. U tim trenutcima baš covjek pomisli kako je život neizvjestan i u iducoj sekundi može biti da te nema. Drugim rijecima nije džaba ona poslovica – što možeš uraditi danas neostavljaj za sutra. Tu se neradi samo o lijenosti nego i o prolaznosti života.

 

Ostatak dio izleta je prošao super. Otišli smo odmah poslije na kafu da se malo smirimo oboje. Rucak u restoranu je bio super a za iznenadjenje ni Daniel nam nije toliko problema pravio kao obicno. Cijelo vrijeme je hranio patke pa ga je to vjerovatno toliko zaokupilo da je bio mirniji nego normalno. Trcao je za patkama i sakrivao se nebi li ih kako uhvatio ali su one uvijek bile brže od njega.

 

Na povratku smo jednostavno primjetili da ima jako puno kuca koje su se sanirale. To je inace bio turisticki kraj i vikendice su jednostavno nicale preko noci. Tada nam je pala ideja kako je puno lakše sanirati nego sve ispocetka pravitijer nemoraš sve pare odmah izbrojati.  Onda mi je došla jedna ideja napamet.

 

Otac je kupio kucu u Prnjavoru popola sa mojim djedom. Tu nije ni godinu dana stanovao nego su se preselili za Banja Luku u potrazi za poslom. Kucu je bio kupio na kredit koji se tada mogao  jako  povoljno dobiti. Citav je život tu kucu otplacivao i nije imao prakticno ništa od toga. Živili su kao podstanari u Banja Luci i placali ujedno i kredit.

 

Pala mi je napamet jedna ideja. On nije nikada ni živio u toj kuci niti ju je kada mogao sanirati. Predložicu mu da mi je prepiše kao moj dio nasljedstva a ja bih onda da je saniram i sredim za nas troje. To je bila ta kuca gdje smo ja i Alma provodili dane kada nijedno nismo radili. Jedna stara kuca sa zidovima od sitne cigle debeli pola metra. Sa svojih stotinu kvadrata stambenog prostora davala je baš pravi konfor. Imala je ogromno dvorište koje je prosto vuklo da se u njemu što cešce roštilj raspali i nešto zamiriše po dvorištu.

 

Tu bih mogao ulagati gradjevinski materijal od kompenzacije i polako sredjivati. Da još placam puno majstora nisam mogao ali cemu žurba što mogu sam uradicu a ostalo cu nekoga platiti. Došlo je vrijeme da i ja to upotrebim što sam naucio u školi i praksi. Te stare kuce se mogu baš sanirati da budu pravi mali raj.

 

Stropovi su visoki cetiri metra i sad zamislite štokove od pola metra a ona stara izrezbarena vrata u borok stilu. Samo treba paziti da se ta starina sacuva i neizgubi baš skroz za vrijeme sanacije. Napravio bi poseban ulaz jer je sada bio zajednicki sa djedom , ipak je bolje odvojeno da svako ima svoje. Na ulazu terasa da se može popiti kafa sa prvim izlaskom sunca. Pošao sam da planiram sve u glavi a još ništa nisam ni pitao , pa sam se morao sam sebi i nasmijati. Ma nije ni tu ništa loše polet je tu i ideje pa vidicemo.

 

Ovaj vikend moram porazgovarati sa djedom i ocem , nevidim razloga zašto mi nebi dopustili…..


Kako do knjige – klikni ovde

Ostavi komentar - klikni ovde
  

[ Nazad na 1. Tamo gdje ljubav pocinje by dado1605 | Index Sekcije ]


:: Home :: Downloads :: Pošalji Text :: Vaš Account :: RadioStanice :: Forums :: Objavljeno ::


Web site powered by PHP-NukeApache Web ServerPHP Scripting Language
PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments, poems, stories and other texts are property of their posters.
All the rest © 2000 - 2011 http://www.irmin.com sPaMME@irmin.COM


Page Generation: 0.052 Seconds