Dobro Dosli Irmin.com
      Registruj Se Home  |  Topici  |  Downloads  |  Vaš Account  |  Forum  |  Radio Stanice  |  Pošalji Tekst  |  Objavljeno  

  Glavni Menu
New Page 1 · Set As HomePage
Home

Ne Ljuti Se Covjece
RealInvaders
Flash Igrice
HangMan
Horoskop
Chat

Forums
GuestBook
Privatne Poruke
Preporucite Nas
Mali Oglasi

Pošalji Pricu
Price - Poemi - Ljubav
Dosad Publicirano
Ljubavne Staze
Ljubav & Snovi 
Tamo Gdje Ljubav Pocinje
Placem Bez Suza


Magazini & Novine
Radio & TV links
Bosanske Stranice
Radio Stanice


Vaš Account
Registrujte Se
Zaboravljena Pass

Downloads
WallPapers
Irmin Script v2.0

Top 10
Web Links
Pitanja/Odgovori
Contact Me

Statistike
Lista Clanova

MP3 Shop
Partneri Sitea
  Radio Stanice
RADIO UZIVO

· Radio Kalman
· Radio M
· Radio BM
· Radio Slon
· Radio TNT
· Radio Kameleon
· Radio Juzni Vetar
· Radio TopFM
· Radio OK
· Radio Dobre Vibracije
· Radio Bihac

· Ostale Radio Stanice


  Ko je Online ?
Login Ovdje:

Nickname:
Password:

Members List Clanstvo:
Zadnji Clan: bihcafe
Svega Clanova: 49566

Trenutno Online:
Gosta: 95
Clanova: 0
Svega: 95


Vi niste registrovani. Mozete se registrovati ako kliknete ovdje

  BiH Stampa/TV
štampa

  Dnevni Avaz
  Oslobodjenje
  BH Dani
  Sabah
  Ljiljan
  Bosankse Novine

Dnevne Vijesti
RTV BiH - Dnevnik
Hayat Dnevnik

Dnevnik BH Radija 1

TU GDJE JE SVE POCELO - 63

(1055 svega rijeci u ovom textu)
(1310 Puta Citano)   Za Printanje
TU GDJE JE SVE POCELO

TU GDJE JE SVE POCELO

 

Dodirnuo sam lagano te široke štokove rukom. Polako sam prešao prstima preko izrezbarenog drveta , divan osjecaj preciznosti i nijeme ljepote. Te štokove je stolar pravio prije sedamdeset godina a možda i više u neko davno zaboravljeno vrijeme kada je rucni rad bio jedino što je cijenjeno. Dobar strucnjak je teško bilo biti ali što više gledam te šare  mora da ih je pravi majstor isklesao u to sam sad bio siguran.

 

Tu kucu je pravio tadašnji trgovac a kako sada gledam nije žalio ni na materijalu ni na parama. Vidi se da je do sada slabo šta sanirano ali to što je dosada uradjeno bilo je pravo strucno i prvoklasno napravljeno. Stropovi su jako visoki moracu malo da ih spustim a gledam i malter je posao otpadati poslije toliko godina krecenja gulio se sam.

 

Bice dosta da se radi  ali prvo želim još jedan ulaz i da kucu pegradim na svoj i djedov dio. Moje mišljenje je da je najbolje od samog pocetka nastupiti sa posebnim ulazom tako je zagarantovano da ce biti manje problema.

Sada mogu samo reci da sam bio zadovoljan sa ishodom razgovora sa djedom i ocem. Poslije kratkog objašnjenja pristali su na moju ideju i dogovorili smo se da cemo ubrzo taj dio kuce prepisati na mene i da onda mogu poceti sa radovima.

 

Sad vidim što se kaže tek kad sam prišao izbliza da ce biti puno tu da se radi ali to mi nije predstavljalo neki problem. Dosada vam još nisam ispricao pricu o toj kuci pa mislim da je vec došlo vrijeme i za tako nešto. Prica pocinje još prije prvog svjetskog rata. U gradu je bio jedan jako uspješan trgovac koji je sve pretvarao u novac. Novac mu je bio najvažniji u životu i jedina radost. Jedina zabava mu je bila navece da sjedi i broji koliko je taj dan zaradio.

 

Na njegovu srecu a i na moju mogu baš da kažem to nije dugo potrajalo. Upoznao je jednu djevojku kada je sklapao posao sa njenim ocem i jednostavno njen lik nije više mogao da izbaci iz glave. Kad je sklapao posao jednostavno nije više išao zbog posla nego samo nju da vidi. Bio je i sam iznenadjen šta se to u stvari sa njim dogadja tako da se može reci da je skoro izgubio na tom poslu jer mu je samo ona bila u glavi.

 

Izgubio je u poslu ali je dobio mnogo više zauzvrat. Dobio je ljubav a to nije mogao kupiti ni za sve pare ovoga svijeta. Dogovorio se sa njenim ocem da ce da je ženi a tu gdje ju je prvi puta ugledao obecao je da ce napraviti kucu. Svoje obecanje je i održao pa je tu vrlo brzo niknula kuca na sprat  od svojih dvijestotine pedeset kvadratnih metara. Za te prilike jako ogromna kuca , skoro nepojmljive velicine.

 

Glavni mu je ponos i umjece  bilo da je to prva kuca u gradu bila koja je imala unutrašnji  wc kako u prizemlju tako i na spratu. To je bilo prvi puta uživotu da nije žalio ni brojao pare. Želio je sve najbolje za novi pocetak i novu ljubav i po prvi put nije pitao pošto je nego samo kada ce biti gotovo jer po završetku kuce je dogovorena bila svadba.

 

Bila je to najbolja kuca u gradu a pricali su još dugo poslije svadbe da je bila pravo nezaboravna. Imali su samo jednu cerku i njoj je kuca pripala. Cerka se udala i ostala je tu da živi. Pred sam drugi svjetski rat bilo je jako teško živiti sastavljati kraj sa krajem tako da je cerka odlucila da donji dio kuce izda pod kiriju i da na taj nacin preživi nekako tu krizu.

 

Bila je to slucajnost ili možda je bolje reci sudbina da je moj otac tu stanovao sa svojom majkom pod kiriju. Tu su proveli par godina i odselili. Za vrijeme drugog svjetskog rata i bombardovanja porodica moga oca je bila smještena prinudno i to pogodicete baš u tu kucu. Poslije drugog svjetskog rata moj djed se raspitivao da nadje i kupi neku kucu jer je stambeno pitanje bilo pravi problem. Tada se mogao uzeti i dobar dugorocni kredit pa se djed dao na potragu za nekom povoljnom ponudom.

 

Poslije dužeg traženja naletio je na jednu kucu koja je bila jako velika i gazdarica  je htjela da proda samo donji dio kuce a u gornjem da ona živi. Mome djedu se to svidilo a eto bilo je i jeftinije pa je mogao i manji kredit da otplacuje. Pored kuce je bilo i pola zemlje na prodaju.

 

Pošto je za njega samog to i pored svega bio veliki zalogaj pitao je moga oca da odu pogledati tu kucu ako bi on bio zainteresovan pa da je popola kupe. Kad su otišli i pogledali kucu bila je to baš ta kuca od trgovca gdje je moj otac sa svojom majkom prije stanovao. Naravno da su se probudila sjecanja iz djetinjstva i nije prošlo dugo dobili su kredit od banke i kupili popola kucu. Tu su moji roditelji proslavili svadbu uz smijeh i veselje.

 

 Roditelji nisu tu dugo živili , možda godinu dana otprilike poslije moga rodjenja i odselili su za Banja Luku. U toj kucu su ostali djed i baka sami. Alma i ja smo se u toj kuci uzeli i tu je bila svadba. U vremenu kada nismo ni ja ni Alma radili tu smo proveli par divnih mjeseci u ljubavi , igri i planiranju kako dalje. Kada smo dobili posao i mi smo odselili odatle dalje ali eto sudbina je izgleda htjela da doselimo opet u Prnjavor i da se na neki nacin opet vratimo u tu istu kucu – tu gdje je sve pocelo.

 

Neznam da li vjerujete u sudbinu ali ja kad razmislim kud  god da smo krenuli , kud god da smo pošli opet su nas putevi doveli na isto mjestu u tu kucu.

Ona je stalno bila tu i cekala na nas.

 

Sada je samo još ostalo pitanje , vjerujete li u sudbinu……..


Kako do knjige – klikni ovde

Ostavi komentar - klikni ovde
  

[ Nazad na 1. Tamo gdje ljubav pocinje by dado1605 | Index Sekcije ]


:: Home :: Downloads :: Pošalji Text :: Vaš Account :: RadioStanice :: Forums :: Objavljeno ::


Web site powered by PHP-NukeApache Web ServerPHP Scripting Language
PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments, poems, stories and other texts are property of their posters.
All the rest © 2000 - 2011 http://www.irmin.com sPaMME@irmin.COM


Page Generation: 0.045 Seconds