Dobro Dosli Irmin.com
      Registruj Se Home  |  Topici  |  Downloads  |  Vaš Account  |  Forum  |  Radio Stanice  |  Pošalji Tekst  |  Objavljeno  

  Glavni Menu
New Page 1 · Set As HomePage
Home

Ne Ljuti Se Covjece
RealInvaders
Flash Igrice
HangMan
Horoskop
Chat

Forums
GuestBook
Privatne Poruke
Preporucite Nas
Mali Oglasi

Pošalji Pricu
Price - Poemi - Ljubav
Dosad Publicirano
Ljubavne Staze
Ljubav & Snovi 
Tamo Gdje Ljubav Pocinje
Placem Bez Suza


Magazini & Novine
Radio & TV links
Bosanske Stranice
Radio Stanice


Vaš Account
Registrujte Se
Zaboravljena Pass

Downloads
WallPapers
Irmin Script v2.0

Top 10
Web Links
Pitanja/Odgovori
Contact Me

Statistike
Lista Clanova

MP3 Shop
Partneri Sitea
  Radio Stanice
RADIO UZIVO

· Radio BH1
· Radio Pingvin
· Radio Pan
· Radio Mir
· Radio Ozone
· Radio Busovaca
· Radio Vogosca
· Radio Dunav
· Radio FM9
· Radio Mars
· Radio 103

· Ostale Radio Stanice


  Ko je Online ?
Login Ovdje:

Nickname:
Password:

Members List Clanstvo:
Zadnji Clan: bihcafe
Svega Clanova: 49566

Trenutno Online:
Gosta: 94
Clanova: 0
Svega: 94


Vi niste registrovani. Mozete se registrovati ako kliknete ovdje

  BiH Stampa/TV
štampa

  Dnevni Avaz
  Oslobodjenje
  BH Dani
  Sabah
  Ljiljan
  Bosankse Novine

Dnevne Vijesti
RTV BiH - Dnevnik
Hayat Dnevnik

Dnevnik BH Radija 1

MOJA PRVA VOJNA PARADA - 64

(1141 svega rijeci u ovom textu)
(1146 Puta Citano)   Za Printanje
MOJA PRVA VOJNA PARADA

MOJA PRVA VOJNA PARADA

 

Eto izgleda da cu baš kucu da dijelim sa svojim djedom ali kad malo bolje razmislim nas dvojica smo se baš dobro i slagali. Bio sam mu prvi unuk pa sam i imao svu njegovu pažnju koja mi je nekada prijala ali nekada i baš podobro smetala. Prvi puta su me roditelji ostavili kod djeda i bake kada sam imao pet godina. Kada su došli sledece sedmice da me posjete iz Banja Luke imali su šta i da vide.

 

On je mene odveo na šišanje ali na nulu ili na celavo kako se kaže i kupio mi odjelo i kravatu zato. Bio sam mali i znam samo da je bilo puno ubjedjivanja i placa ali je on uradio što je naumio.  Roditelji su samo sjeli kad su me prvi puta vidili a i meni nije bilo jasno ko je to u ogledalu kada sam se prvi puta ugledao.

 

Bio sam ja cesto u toj kuci kasnije za vrijeme školskog ferija i po dva mjeseca. Imali smo ja i djed i dobrih i loših dana ali smo se uvijek nekako slagali , osim par puta ali to se nasrecu dobro završilo. Djed je tada radio i imao kancelariju u opštini. Prije nije bilo kuhinje i menze nego je svako sebi sam nosio jelo. Inace je to radila baka ali je eto baš njoj palo napamet kako bi unuk mogao da je malo zamijeni preko ferija dok je tu.

Za rucak su bile predvidjene tri šerpice koje su se slagale jedna na drugu a na najgornjoj je bio poklopac. Obicno je bilo supa jelo i salata u te tri zdjele vec podgrijane i spremne za jelo. Rucak je morao biti tacno u dvanaest sati u kancelariji i ja sam poslije bio slobodan. Poslije izvjesnog vremena zakljucili su obadvoje da sam ja ipak premalen za takve zadatke.

 

Dok sam išao djedu obicno sam nalazio uvijek po neku macu pa sam se zadrzavao da je pomazim malo. Ako je neka lijepa maca bila dobijala je uvijek pomalo od djedovog rucka. Kad sam se malo poigrao onda sam obicno primjetio da je zvono na crkvi davno oznacilo podne.

Tada je bila trka da se na vrijeme stigne pa se onda od silnog trcanja isprosipaju i izmješaju supa jelo i salata. Ali šta cu kad sam kasnio morao sam onda požuriti da ne bude još veceg belaja. Sekretarica me više nije ni pitala ko sam nego kad vidi da trcim samo je otvarala vrata da brže uletim i na tome sam joj bio zahvalan.

 

Nisam nikad cekao dugo nego sam odmah dao kantice i što brže izlijetao napolje. Ponekad sam još cuo u daljini djeda kako je nešto vikao ali do navece se obicno smirivao pa sam obicno prolazio bez galame. Ubrzo sam bio oslobodjen tog zadatka i moram vam priznati da me je to više obradovalo nego rastužilo.

 

U to vrijeme djed se brijao britvom. Bilo je tada žileta ali njemu se to najviše svidjalo. Bilo mi je baš interesantno gledati kako se britva oštri na specijalnom kaišu i djed se brije. Naravno par puta se mahne po kaišu lijevo i desno i britva je bila naoštrena. Meni se to baš nešto bilo svidilo. Iskoristio sam priliku pa kad je djed prvi puta otišao na posao a baka mu u podne odnijela rucak našao sam ja britvu i kaiš da to malo oprobam nasamo bez popratnih rijeci pazi ovo pazi ono.

 

Uzeo sam ja sada da naoštrim britvu ali umjesto dva tri puta mahnuti mlatio sam ja pola sata po kaišu lijevo desno. Kad sam vidio da se britva caklila od oštrine bio sam zadovoljan svojim poslom i što sam uspio naoštriti djedu britvu. Vratio sam sve namjesto i otišao da se igram. Sutradan ujutro kad je djed ustao i poceo da se brije cuo sam samo vrisak i galamu ko mu je dirao britvu.

 

A ko ce drugi nego ja ali sam se onda morao praviti da spavam da izbjegnem nezgodna pitanja a do veceri ce ga sigurno proci ljutnja. Hodao je djed još sedam dana sa flasterom na obrazu. Sreca nije poceo da se brije na vratu onda bi tek bilo problema. Kada mi je kasnije pokazao britvu i ja sam se prepao. Dlaku je pustio da padne slobodnim padom na britvu  - do poda su bile dve dlake u zraku.

 

Ma slagali smo se ja i djed baš dobro. Jedino ja njemu nisam nikada mogao oprostiti što me ošiša onako nacelavo a on meni jednu drugu stvar ali cu vam to ispricati u povjerenju , nesmijete širiti dalje. Djed je bio nacelnik vojne odbrane u Prnjavoru tako da sam i ja kao mali cesto sa njim išao po tim vojnim paradama i vježbama. Neki general je trebao doci pa smo bili na livadi gdje je vojska razvukla šatore i spremala se za docek.

 

To je bila trka i gužva prava. Pred sam dolazak generala došli su i vojnici sa psima , vucjaci pravi svaki ima sigurno po osamdeset kilograma. Na sredini je bio spreman veliki dugacki sto sa postavljenom mezom i picem za goste. Pleh muzika je probavala da se malo uigra. Jedini je problem bio što ja nisam znao za te tolike cuke. Slucajno sam usput pokupio jednu malu macu na putu i sakrio je ispod košulje , nek se nadje ako mi bude dosadno. Nisam na putu imao šta da joj dam da jede pa sam je ponio jer kod vojske uvijek ima nešto za jesti.

 

Šta cu kad sam volio te male mace i samo ih skupljao. Macka je sišla sa mog krila i došla do izlaza iz šatora u kome sam ja bio. Kad su ti vucjaci vidili tu macku prvo je jedan zalajao pa onda svi po redu pošli da skacu i da se trgaju sa lanca. Kada je macka pošla da bježi ispod stola sa mezom i da se tu sakriva niko više nije mogao da zadrži pse. Otrgli su se i protrcali ispod stolica pleh muzicara , par popobarali sa stolica i direkt pod sto sa mezom. Tu se tek vriska i režanje uhvatilo i trka vojnika da poprave situaciju.

 

Sreca uspjeli su da ih pohvataju prije nego što je general došao. Jedino što su mezu morali novu da naruce i odustati od parade sa psima jer su svi pozaspali koliko su se najeli. Eto prošlo je i to jedino što ja nikada više nisam sa djedom išao na neku paradu , pojma nemam zašto me više nije vodio ali eto tako je bilo.

 

To vece sam odmah poslije crtanih filmova morao na spavanje ali macku nisam više mogao uhvatiti a to mi je bilo najžalije.

A baš smo se nas dvojica dobro slagali.


Kako do knjige – klikni ovde

Ostavi komentar - klikni ovde
  

[ Nazad na 1. Tamo gdje ljubav pocinje by dado1605 | Index Sekcije ]


:: Home :: Downloads :: Pošalji Text :: Vaš Account :: RadioStanice :: Forums :: Objavljeno ::


Web site powered by PHP-NukeApache Web ServerPHP Scripting Language
PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments, poems, stories and other texts are property of their posters.
All the rest © 2000 - 2011 http://www.irmin.com sPaMME@irmin.COM


Page Generation: 0.039 Seconds