Dobro Dosli Irmin.com
      Registruj Se Home  |  Topici  |  Downloads  |  Vaš Account  |  Forum  |  Radio Stanice  |  Pošalji Tekst  |  Objavljeno  

  Glavni Menu
New Page 1 · Set As HomePage
Home

Ne Ljuti Se Covjece
RealInvaders
Flash Igrice
HangMan
Horoskop
Chat

Forums
GuestBook
Privatne Poruke
Preporucite Nas
Mali Oglasi

Pošalji Pricu
Price - Poemi - Ljubav
Dosad Publicirano
Ljubavne Staze
Ljubav & Snovi 
Tamo Gdje Ljubav Pocinje
Placem Bez Suza


Magazini & Novine
Radio & TV links
Bosanske Stranice
Radio Stanice


Vaš Account
Registrujte Se
Zaboravljena Pass

Downloads
WallPapers
Irmin Script v2.0

Top 10
Web Links
Pitanja/Odgovori
Contact Me

Statistike
Lista Clanova

MP3 Shop
Partneri Sitea
  Radio Stanice
RADIO UZIVO

· Radio Vip
· Radio BN
· Radio Panter
· Radio Big 3
· Radio Tempo
· Radio Sarajevo
· Radio Ljubic
· Radio Modrica
· Radio Dzungla
· Radio Vikom
· Radio Energy

· Ostale Radio Stanice


  Ko je Online ?
Login Ovdje:

Nickname:
Password:

Members List Clanstvo:
Zadnji Clan: bihcafe
Svega Clanova: 49566

Trenutno Online:
Gosta: 103
Clanova: 0
Svega: 103


Vi niste registrovani. Mozete se registrovati ako kliknete ovdje

  BiH Stampa/TV
štampa

  Dnevni Avaz
  Oslobodjenje
  BH Dani
  Sabah
  Ljiljan
  Bosankse Novine

Dnevne Vijesti
RTV BiH - Dnevnik
Hayat Dnevnik

Dnevnik BH Radija 1

GROFOVA CERKA - 73

(989 svega rijeci u ovom textu)
(1055 Puta Citano)   Za Printanje
GROFOVA CERKA

GROFOVA CERKA

 

 

Došla je sa guvernantom u kupatilo gdje je ova naredila da skida sve sa sebe i da se ide okupati. Tu je odmah cekala i odjeca ko po mjeri sašivena , popeglana i pod konac složena. Stara odjeca je odmah završila u vatri. Kad je to ugledala bi joj na trenutak  žao htjede nešto reci ali se nije smjela buniti.  Objašnjeno joj je šta joj je posao i šta mora da radi i pokazana joj je soba. Prvi puta je imala svoju vlastitu sobu i samo za sebe krevet. U tom trenutku se sjetila roditelja ali nije mogla ništa da uradi. Zaspala je na lijepom bijelom krevetu sa suzama u ocima.

 

Dani su prolazili i polako se navikavala na svoj posao i dužnosti. Na pocetku se ustrucavala velike debele guvernante ali je malo po malo shvatila da to i nije loša žena. Uvijek je bila gruba i nešto gundjala i galamila ali je u duši bila mekša od pamuka. Ako nešto nije u redu izgalami se misliš glavu ce ti otkinuti a poslije dodje i donese ti kolac , eto takva je bila.  Jednostavno za taj posao nije smjela pokazivati svoje osjecaje inace bi je brzo izbacili. Jedno i najvažnije što grof nije trpio to je bila neposlušnost i zato je strogo kažnjavao.

 

 Kada je saznao da je vojnik protivno njegovom naredjenju ostavio masnicu  na Aninim ledjima odmah ga je kaznio. Dobio je trideset udaraca bicem javno na dvorištu pred svima na onom istom mjestu gdje je prekršaj izvršio. Imao je srece da mu je to bila prva greška jer bi vec bio bacen u tamnicu bez povratka. Ana se bojala grofa baš zbog toga sto je bio tako okrutan i nikome nije ništa praštao osim možda sebi samome.

 

Vremenom se zbližila i sa samim grofom , naravno koliko je to bilo moguce , tako da je postala i njegova privatna sobarica. Kao što to obicno biva prica je završila u krevetu kod grofa. Nije prošlo dugo i ona je primijetila da je trudna. Bilo je to grofovo dijete. Cim je saznao za to jednostavno ju je izbacio pred kapije grada još prije nego što se stomak mogao viditi.

 

Vratila se kod svojih roditelja za koje je to isto bila sramota da se dijete rodi izvan braka. Da bi to sprijecili jednostavno su joj našli muža trideset godina starijeg od nje. Taj covjek u duši nije bio loš i cak je i cerku koja se ubrzo rodila priznao kao svoju. Ta cerka je bila moja prabaka. Anin muž je ubrzo i umro. Moja prabaka je brzo rasla i postala djevojka za kojom su se svi okretali.

 

Da joj dijete nebi grof odveo kao i nju sakrivala ju je od tudjih pogleda ali to je svakim danom postajalo sve teže i teže. Prabaka se pošla dopisivati sa jednim trgovcem iz Bosne. Njena majka Ana ju je ubijedila da je najbolje da se što prije izgubi iz grofovije i da se uda za bogatog trgovca. Skupili su sve pare što su imali i mlada djevojka je krenula na put. U vozu je saznala da sve to para nije dovoljno ni za pola puta do Bosne. Dala je sve pare što je imala za pola karte.

 

Kada je prošla stanica na kojoj je trebala izaci sakrivala se od konduktera dok je nisu uhvatili i izbacili iz voza. Ostala je gledajuci voz kako odlazi bez nje. U džepu nije imala ni prebijene pare , gladna i bez nade za dalje. Kiša je pocela da pada pa se skupila u cošku kraj željeznicke stanice. Cucnula je i plakala jer nije vise znala šta i kuda. Tada je naišla jedna bogata jevrejka i sažalila se na nju. Zamolila ju je da joj isprica sta se dogodilo. Sa pažnjom ju je saslušala i pravo se sažalila kad je cula citavu pricu.

 

Predložila joj je da podje sa njom i da radi kod nje dok sebi ne zaradi za puta. To je bio baš spas u posljednjem trenutku. Radila je kod te žene par mjeseci i skupila za voznu kartu. Jevrejka ju je zavolila baš kao svoju vlastitu cerku. Na polasku joj je poklonila staklenu šecernicu koja je sacuvana do današnjih dana. Sva sretna ali pomalo i tužna zbog rastanka sa jevrejkom otputovala je vozom. Našla je svoga trgovca sa kojim se dopisivala. Kada je trgovac uvidio da ona nije bogata jednostavno nije htio da ima posla sa njom više.

 

Ostala je opet prakticno na ulici. Para za povratak nije više imala a bilo je i opasno vratiti se zbog grofa. Našla je posao kod jednog gazde a pošto je bila mlada i lijepa ubrzo se i udala za njega. Prabaka je ostala tu živiti a pricu o njenoj majci znate vec. Ona je ubrzo za tim prodala svoje imanje skupa sa svojim bratom i krenula za Bosnu. Majka i cerka se nikada više nisu vidili.

 

Eto to bi bila ukratko prica o mojoj prabaki , vanbracnoj cerci jednog grofa.

 

Djed je spustio cašu na sto i svi su pogledali u mome pravcu. Ma sve mi je bilo jasno da treba vino dosuti. Sjedili smo još jedno vrijeme ne tako dugo ali ipak dovoljno da par puta donesem novu flašu i još malo meze. Neko spomenu još da mi je lijeva ruka prazna pa da ponesem gitaru usput. Vino i gitara , ma nijo to tako ni loša ideja.  Naravno da mi to nije bilo teško tako da su se ubrzo culi i tihi zvuci gitare. Djed upita pa zar sutra neidemo za Ljubuški kod moga kolege i treba li da ranije legnemo da budemo naspavani.

 

Pitanje je ostalo u zraku jer smo još glasnije zapjevali tako da nam se i djed pridružio.  Tacno je da sutra putujemo ali to je tek sutra , danas cemo još malo da mezimo i zapjevamo.

Sutra je novi dan , nova nafaka……


Kako do knjige – klikni ovde

Ostavi komentar - klikni ovde
  

[ Nazad na 1. Tamo gdje ljubav pocinje by dado1605 | Index Sekcije ]


:: Home :: Downloads :: Pošalji Text :: Vaš Account :: RadioStanice :: Forums :: Objavljeno ::


Web site powered by PHP-NukeApache Web ServerPHP Scripting Language
PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments, poems, stories and other texts are property of their posters.
All the rest © 2000 - 2011 http://www.irmin.com sPaMME@irmin.COM


Page Generation: 0.040 Seconds